//

Expertisecentrum voor bedrijven in de grafimedia, kartonnage, sign en digitale druk

GOC helpt medewerkers en bedrijven om
mee te bewegen met veranderingen
en toekomstbestendig te blijven.

Opleidingen

Produceer slimmer en efficiënter, borg de vakkennis in jouw bedrijf
en help nieuwe en bestaande medewerkers om te (blijven) groeien.

Duurzame inzetbaarheid

Verlaag je ziekteverzuim en houd medewerkers energiek, betrokken en productief tijdens hun volledige loopbaan.

Organisatieontwikkeling

Versterk jouw organisatie door optimalisatie van jouw bedrijfsprocessen en het verbeteren van de samenwerking tussen leiding, medewerkers en afdelingen.

Opleidingen

Met de branche-erkende opleidingen, trainingen en workshops van GOC help je medewerkers om de volgende stap in hun ontwikkeling te zetten. Lekker praktisch en gegeven door ervaren vakdocenten.

Leer bijvoorbeeld nieuwe collega’s het vak. Ondersteun medewerkers om hun kennis te verdiepen. Bind talent aan je door doorgroeimogelijkheden te bieden. Of help teams om nieuwe technologieën te omarmen en meer uit machines te halen.

“Ook op maat of in company mogelijk”

"Nu met aantrekkelijke subsidies"

Duurzame inzetbaarheid

We denken met je mee en bieden maatwerkprogramma’s die ervoor zorgen dat jouw medewerkers gezond, gemotiveerd en bekwaam blijven om hun werk te doen. Nu en in de toekomst.

Verminder bijvoorbeeld de fysieke belasting of de impact van ploegendiensten. Creëer een leercultuur waarin medewerkers zich blijven ontwikkelen en zich daar zelf ook verantwoordelijk voor voelen. Of help leidinggevenden om betere gesprekken te voeren en sterkere teams te bouwen.

Organisatieontwikkeling

Als professionele adviseur voor de ondernemer, het (HR) management én de medewerkers denken we mee hoe de organisatie toekomstbestendig te maken. We helpen met een duidelijk advies en praktische ondersteuning, voor een verdere groei naar een moderne organisatie op alle gebied.

"Door HR-experts uit de branche"

Nieuws

17 september 2024Op maandag 14 oktober 2024 vindt de allereerste editie van PRINTinspiration & Awards plaats, georganiseerd door PRINTmatters. Dit unieke evenement, mede gesponsord door GOC, belooft een inspirerende dag te worden voor iedereen die betrokken is bij de grafische sector en de toekomst van print.   Wat is PRINTinspiration & Awards? PRINTinspiration & Awards is een nieuw evenement dat inspiratie, kennisdeling en erkenning samenbrengt. De middag biedt inspirerende sessies, gepresenteerd door toonaangevende sprekers, gecombineerd met de spanning van een award-uitreiking en afgesloten met een gezellige netwerkborrel. Dit maakt het een must-attend voor iedere professional die vooruit wil in de wereld van printmedia.   Hoogtepunten van het event: Inspirerende sessies: Van marktontwikkelingen tot innovaties in visuele communicatie, de sprekers bieden een vooruitblik op de kansen binnen de snel veranderende printsector. Award-uitreiking: Bedrijven en producten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de sector worden beloond met de felbegeerde PRINTmatters Award. Netwerkmogelijkheden: PRINTinspiration is dé gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en bestaande relaties te versterken tijdens de afsluitende borrel.   Jurybeoordeling en feedback Een vakkundige jury beoordeelt alle inzendingen en kiest de genomineerden en winnaars op basis van vastgestelde criteria. Alle inzendingen ontvangen bovendien een juryrapport met waardevolle feedback. De genomineerden worden medio september 2024 bekendgemaakt.   Bekendmaking winnaars Tijdens PRINTinspiration & Awards op 14 oktober worden de uiteindelijke winnaars van de verschillende categorieën bekendgemaakt. De winnaars mogen de prestigieuze PRINTmatters Award in ontvangst nemen.   Praktische informatie Datum: 14 oktober 2024 Tijd: 11:30 – 17:30 uur Locatie: Singer Theater, Laren Presentatie: Renze Klamer   Bestel nu je tickets Wil je de nieuwste inzichten en inspiratie opdoen en kans maken op een award voor jouw bedrijf of product? Mis PRINTinspiration & Awards dan niet! Bestel nu je tickets via de website van PRINTmatters en zorg dat je erbij bent op 14 oktober. [...]
4 september 2024Van 30 september tot en met 5 oktober 2024 vindt de allereerste Week van de Grafimedia plaats, een unieke kans om de veelzijdigheid en schoonheid van de grafische industrie in de schijnwerpers te zetten. 50 bedrijven hebben zich al aangemeld om hun deuren te openen en het grote publiek te laten zien hoe producten zoals hagelslagverpakkingen, magazines en spandoeken worden gemaakt. Mis deze kans niet en sluit je aan bij dit landelijke evenement! Waarom meedoen? De Week van de Grafimedia biedt een uitgelezen kans om je bedrijf te presenteren aan een breed publiek, waaronder jongeren en zij-instromers die geïnteresseerd zijn in een carrière in de grafimedia. Door deel te nemen, draag je bij aan het versterken van het imago van de sector en help je het vakmanschap en de passie voor het grafische vak over te brengen op de volgende generatie. Bepaal zelf jouw deelname Het mooie van de Week van de Grafimedia is dat je zelf bepaalt hoe en wanneer je meedoet. Of je nu kiest voor een dag, een middag of een avond, je hebt de vrijheid om een programma samen te stellen dat bij jouw bedrijf past. Denk aan rondleidingen waarbij medewerkers uitleg geven over hun werk, of activiteiten waarbij bezoekers zelf aan de slag kunnen. Vergeet niet om je vacatures onder de aandacht te brengen en te informeren over opleidingsmogelijkheden. Ondersteuning en promotie Bij aanmelding ontvang je een gratis beachvlag en toegang tot een toolkit met promotiematerialen, zodat je bedrijf goed zichtbaar is. Bovendien ondersteunt Indruk.nu de deelnemende bedrijven met een landelijke promotiecampagne, die zorgt voor extra zichtbaarheid en bezoekers. Doe mee en win! Als extra stimulans maak je als deelnemend bedrijf kans op een foodtruck voor je bedrijfsborrel. Post een filmpje van jullie deelname op social media met de hashtag #WvdG en wie weet win jij deze smakelijke prijs! Meld je vandaag nog aan via www.weekvandegrafimedia.nl en ontvang gratis de ‘de Week van de Grafimedia’ beachvlag! [...]
4 september 2024Herken je dit? Je hebt net een nieuwe medewerker ingewerkt en voordat je het weet, staat hij alweer met één voet buiten de deur. Dat is zonde van de investering én zorgt voor frustratie op de werkvloer. Daarom hebben wij de Behoudroute ontwikkeld. Samen pakken we het personeelsverloop aan, waardoor medewerkers zich kunnen ontwikkelen en jouw organisatie trouw blijven. Een lerende organisatie is een toekomstbestendige organisatie. Als medewerkers blijven leren en zich gesteund voelen in hun groei, blijven ze langer en worden ze zelfs je ambassadeurs. En organisaties met gemotiveerde medewerkers zijn ook nog eens gemiddeld 18% succesvoller en productiever. Sluit je aan en bouw samen met ons aan een sterkere, wendbare toekomst! Dat kan nu met subsidie die oploopt tot 75% van de investering. Dat verdien je méér dan terug! Neem contact met ons op voor jouw mogelijkheden. Zet vandaag nog de stap naar behoud en ontwikkeling van je medewerkers! Mail of bel naar onze adviseur Astrid de Rover voor meer informatie: [email protected], 0318-539106. Meer informatie is ook te vinden op de website van het A&O Fonds Grafimediabranche. Het geeft een indicatie van het programma onder de behoudroute. Het is altijd maatwerk, afgestemd op de situatie in jouw bedrijf. Dat kan ook een afzonderlijk onderdeel in het programma zijn. [...]
29 augustus 2024Procesoptimalisatie en Lean Manufacturing zijn termen die bij het grote publiek wel bekend zijn, maar het Lean DNA blijken toch maar heel weinig mensen te bezitten. Bij Lean Manufacturing en Procesoptimalisatie worden processen, werkmethodes en werkplekken onder de loep genomen om te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Die verbeteringen kunnen betrekking hebben op kwaliteit, output, voorraad etc. Hiervoor zijn methodes ontwikkeld die hun oorsprong vinden in het productiesysteem van Toyota. In productiebedrijven stel ik regelmatig de vraag hoe de productie gelopen heeft. Vaak krijg ik antwoorden in de trant van “ja, goed hoor, wat kleine probleempjes maar alles is weer op tijd de deur uit”. Kortom, zijn er problemen? Nee, want alles is weer de deur uit met de juiste kwaliteit. Op zich is deze denkwijze helemaal niet vreemd in een productiebedrijf. De waan van de dag overheerst en er is eigenlijk geen tijd (of prioriteit) voor het onderzoeken van problemen en het structureel oplossen daarvan. En er is al helemaal geen tijd voor proactief handelen en processen onder de loep nemen. Zeker als mensen al langere tijd werkzaam zijn binnen het bedrijf is het risico groot dat bepaalde problemen in het proces niet meer als probleem worden gezien. Er wordt om het probleem heen gewerkt (de creativiteit is groot!) en het wordt geaccepteerd dat er veel tussenvoorraden op de vloer staan, planningen continue worden aangepast en er regelmatig wordt overgewerkt. In de opleiding Procesoperator worden veel methodes besproken en uitgewerkt in opdrachten om op een andere manier naar het proces te kijken. Hiervoor is het nodig om afstand te nemen en met een helicopterview opnieuw te kijken wat er in het gehele proces gebeurt. Voorop staat dat alles wat er gebeurt in het proces voor de klant toegevoegde waarde moet hebben. Alles wat dat niet doet, wordt aangemerkt als een verspilling en alle verspillingen dienen te worden geëlimineerd. Lean stamt al uit de vorige eeuw. Maar waarom zien we dan toch nog zoveel productiebedrijven die de processen niet goed onder controle hebben en hiermee heel veel geld verliezen? Allereerst, het implementeren van Lean is niet iets wat je even besluit en in een paar weken hebt gerealiseerd. Lean denken vereist een wijziging in de strategie van een bedrijf. Het management moet ook in de plannen deze filosofie gebruiken. Daarnaast zul je draagvlak moeten creëren bij de uitvoerenden in het primaire proces. Het succes staat of valt hiermee. Mensen veranderen is de grootste uitdaging die er is, als je een klimaat schept waar mensen zelf willen veranderen heb je al een hele grote stap gezet. Een andere reden is dat Lean projecten vaak veel te groot zijn. Bijvoorbeeld; we willen alle tussenvoorraden bij alle machines met 50% reduceren. Dit is een onrealistische doelstelling waardoor al snel de focus weg is en de frustratie toeneemt. Beter is het om te zeggen; van deze specifieke machine willen de tussenvoorraad halveren. Je richt je dan specifiek op een klein deel van het gehele productieproces en gaat in detail uitzoeken en monitoren waarom de voorraad zo groot is en hoe je dit kunt aanpakken. Bij gebleken succes kopieer je de uitkomsten naar andere machines. Een derde reden is dat een succesvol project niet goed wordt geborgd. Iedereen werkte mee aan de verbetering, iedereen zag de resultaten en toch valt men na verloop van tijd weer terug in oude patronen. Dit is wat ik bedoel met het Lean DNA. Het blijft een proces van continue controleren en bijsturen. Dit is het moeilijkste deel van het proces. Vergelijk het met je schuur of garage thuis. Waarom moet je die steeds na een half jaar (of eerder) weer opruimen. Alles had een plek, maar toch verslapt de discipline om elke keer weer alles op de juiste plek terug te hangen. Zijn er dan geen succesvolle bedrijven? Zeker wel, en vaak volgen deze bedrijven een Continuous Improvement Programma waarbij er blijvend aandacht is voor opleiding en training. Het mooie is ook dat er zoveel deelgebieden zijn binnen de Lean filosofie (bijv. 5-S werkplekinrichting, Kan-Ban voorraadsysteem etc.), dat je heel klein kunt beginnen en al snel successen kunt boeken (en vieren). Dit werkt uiteraard enorm motiverend om weer nieuwe projecten aan te pakken en op deze manier het proces steeds meer te stroomlijnen. Processen verbeteren is niet alleen nuttig en kosten reducerend, het is vooral mooi om te merken dat alles soepeler loopt en het vermindert de werkdruk en vergroot het plezier. GOC verzorgt al geruime tijd opleiding voor de procesoperators binnen de grafimedia. Daarbij gaat het om leren het proces te bewaken, te beheersen en te verbeteren. De procesoperator vervult een sleutelrol binnen een continuous improvement programma en moet daarom goed de technieken en vaardigheden beheersen die onderdeel zijn van deze aanpak. Sinds kort biedt GOC voor haar klanten ook op maat twee opleidingsprogramma’s aan waarbij de deelnemers het Yellow Belt of Green Belt certificaat kunnen behalen. Yellow Belt en Green Belt zijn twee officiële niveaus uit de Lean Six Sigma methodiek. Ze zijn gekoppeld aan rollen binnen verbeterteams en  verbeterprogramma’s en vervullen daardoor ook een hele herkenbare en praktische functie voor bedrijven die serieus met continuous improvement aan de slag willen. Hans Poortinga Consultant en trainer Labels & Packaging [...]
12 augustus 2024Hoe krijg je iedereen in je bedrijf aan het leren? Bij Geostick kijken ze goed naar individuele ontwikkelbehoeftes en bieden ze een zo relevant mogelijk leeraanbod. Een eigen, hybride bedrijfsacademie neemt daarbij leerdrempels weg. GOC heeft hierin een adviserende rol vervuld.   Zou je een dagje meekijken bij de drukker van etiketten, labels en flexibele verpakkingen, dan zie je tal van leervormen voorbij komen. Op de werkvloer draagt een ervaren operator vakkennis over aan een nieuwe collega. Even verderop volgt een medewerker een e-learning. En in het trainingslokaal doen drukkers nieuwe vakkennis op. Waarom investeert Geostick volop in ontwikkeling? “Omdat we willen groeien als organisatie. Dat kan alleen als medewerkers zich ontwikkelen. Maar het helpt ook om de betrokkenheid te vergroten. Medewerkers voelen zich gezien als ze merken dat je ze wilt helpen om hun werk nog beter te doen”, vertelt Coen van Maar.   Dezelfde taal spreken Coen is als learning & development specialist steeds bezig om ontwikkelmogelijkheden toe te voegen aan de Geostick Academy. Een mooi voorbeeld is de taaltraining, die door GOC gegeven wordt aan tien productiemedewerkers die tot voor kort geen woord Nederlands spraken. “Nu kunnen ze al korte gesprekjes voeren op de werkvloer en onlangs deden twee van deze collega’s mee aan de personeelsbingo. Daar ben ik echt trots op. Je ziet hun zelfvertrouwen groeien. Natuurlijk helpt het in de productie als je dezelfde taal spreekt, maar we vinden het nog belangrijker dat deze collega’s door de training beter kunnen meedoen in de maatschappij.” Ook voor vakinhoudelijke opleidingen werkt Geostick nauw samen met GOC. Zo gaat er na de zomer een nieuwe incompany flexo-opleiding van start. “Die is helemaal afgestemd op onze processen. We hebben samen met de ontwikkelaar van GOC geschaafd en onderdelen toegevoegd die voor ons belangrijk waren.”   Rendement en weerstand Een volgende stap voor Geostick? Dat is het meten van leerrendement. “Zo hebben we medewerkers getraind in een efficiëntere nabewerkingsmethode. Vooraf hebben we een nulmeting gedaan. Na de training hebben we opnieuw gekeken hoe medewerkers snijden en de machine ombouwen om het leerrendement te meten. Maar leerrendement kan ook zitten in persoonlijke groei. Denk bijvoorbeeld aan een stillere collega die in een training nu wel durft aan te geven dat hij een goed idee heeft.” Bijna alle 290 medewerkers van Geostick leren inmiddels. Bij de één gaat dat vanzelf, de ander heeft een duwtje in de rug nodig. Hoe ga je om met leerweerstand? “Ik ga altijd persoonlijk in gesprek. Als je laat zien hoe het werk er leuker of makkelijker van wordt, willen ze vaak wel. Ook vraag ik wat ze wél zouden willen leren. Er is altijd wel iets te vinden, het gaat erom dat je het persoonlijk en relevant maakt.” [...]
29 juli 2024Hoe kunnen we onze (productie)medewerkers helpen om fit en gezond te blijven tot hun pensioen? En is onze manier van roosteren voor de ploegendiensten te verbeteren? Met die vragen gingen De Groot – grootsgedrukt.nl en GOC samen aan de slag in een Duurzaam Inzetbaarheidsprogramma. De Groot – grootsgedrukt.nl is een allrounddrukkerij. Van visitekaartjes tot boeken en A0-posters, het rolt vijf dagen per week, dag en nacht van de persen in Goudriaan. Ook ontzorgt de drukkerij haar opdrachtgevers met voorraadbeheer en fulfilment. Een groot deel van de 165 medewerkers werkt in ploegendienst. Voor de afdeling CTP gaat het om een verschoven dagdienst, op de afdeling nabewerking wordt in tweeploegendienst gewerkt tussen 06.00 en 22.00 uur. De drukkerij draait 24/7 door met een achterwaarts roterende drieploegendienst. Medewerkers werken daarbij maximaal vier dagen achterelkaar in de nacht. Mensen boven machines “Je staat, loopt en tilt veel in dit werk. En werken in een ploegendienst is sowieso zwaarder. Nu staat er voor een kapitaal aan machines in ons bedrijf, maar de mensen zijn nog veel kostbaarder voor ons. Daarom investeren we in preventie en kijken we steeds wat we kunnen doen om collega’s te ondersteunen op het gebied van vitaliteit en gezondheid”, vertelt manager HRM Dorien Barneveld. Na de kick-off van het maatwerkprogramma bij De Groot – grootsgedrukt.nl konden medewerkers een vitaliteitscheck doen. Je vult daarbij vooraf een vragenlijst in over je fysieke en mentale gezondheid. Daarna vinden metingen van o.a. je bloeddruk, cholesterol, metabolisme en vochtbalans plaats. Aansluitend aan de metingen krijg je een persoonlijk advies. “Vooraf was er wel wat scepsis. Wat heeft het bedrijf met mijn gezondheid te maken? Wat hielp is dat we uitlegden dat je gegevens vertrouwelijk blijven. En na afloop hoorden we dat de collega’s die meededen er echt wat aan hebben gehad en dat de persoonlijke adviezen heel begrijpelijk waren.” Praktisch en niet-belerend Verder stonden er workshops over voeding en slapen op het programma. “Ook dat was heel praktisch en zonder een wijzend vingertje. De trainer legde bijvoorbeeld uit hoe eiwitten zorgen dat je minder gaat snaaien in de nachtdienst. En dat het slim is om op het werk te ontbijten na de nachtdienst.” Net als bij veel andere grafische bedrijven ligt het verzuim bij De Groot – grootsgedrukt.nl relatief hoog. Ook daar wil het bedrijf mee aan de slag. Een eerste stap was een praktische training voor leidinggevenden, met veel aandacht voor het voeren van het juiste gesprekken met teamleden. “Wat mag je wel en niet vragen, hoe praat je hier vanuit relatie met elkaar over? Dat was heel leerzaam. Wat ook als fijn werd ervaren door de deelnemers is dat de trainster heel direct is, die zei waar het op stond.” Tot slot is er een kort roosteronderzoek uitgevoerd, waarbij onder meer gekeken is naar de impact van verschillende manieren van roosteren op het bioritme en de kwaliteit van slaap. “Daaruit kwam naar voren dat onze manier van roosteren behoorlijk goed is. We konden nog een kleine verbetering doorvoeren door de diensten een uur later te starten, maar dat heeft niet de voorkeur van medewerkers zelf. Dat laten we dus zo.” Geen omkijken naar subsidieaanvraag Heeft Dorien nog tips voor andere bedrijven die nadenken over duurzame inzetbaarheid van productiemedewerkers. “Zet de mens voorop. Ik geloof dat als je eerst wat geeft aan medewerkers, je dat op termijn vanzelf terugkrijgt. Ga daarbij niet als een olifant door de porseleinkast, maar zet kleine stapjes. Dat helpt voor het draagvlak. En besef dat het even duurt voordat je effect ziet. Begin dus niet pas als je verzuim heel hoog is.” Voor het duurzame inzetbaarheidsprogramma kon De Groot – grootsgedrukt gebruikmaken van subsidie uit het Create your future-project van A&O Fonds Grafimediabranche. “GOC hielp ons enorm bij de aanvraag door veel gegevens aan te leveren en papierwerk grotendeels over te nemen. Laat dat je dus vooral niet tegenhouden!” [...]

Al bijna 100 jaar betrokken

GOC zet zich sinds 1925 in voor een toekomstbestendig grafisch landschap. We kennen de branche als geen ander en zijn intrinsiek gemotiveerd om bij te dragen aan sterke bedrijven en voldoende, vakbekwame en vitale medewerkers, die zich blijven ontwikkelen.

Vertrouwd door branchegenoten

Jaarlijks kiezen honderden bedrijven en professionals in de grafmedia- en kartonnagebranche voor een opleiding of workshop van GOC. Lees de ervaringen van werkgevers en medewerkers.

Vrijblijvend sparren over de vraagstukken die jouw bedrijf bezig houden?